Werkwijze
Werkwijze
Kennismakingsgesprek
Het eerste contact vindt plaats via telefoon of email. Daarna volgt er een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij de ouders of verzorgers thuis.
Intake
Tijdens dit gesprek bij u thuis bespreken we aan welke problemen u wilt gaan werken. Er worden praktische en realistische doelen opgesteld die u wilt behalen. Tevens wordt er een overeenkomst ingevuld waarin beide partijen verklaren akkoord te gaan met de geboden begeleiding.
Observatie
Na het gesprek met de ouders volgt een afspraak met het kind bij u thuis. Ik zal dan met het kind een activiteit ondernemen in de eigen thuissituatie waarbij ik het kind en het gezin observeer.
Plan van aanpak
Vervolgens wordt dit doorgesproken met de ouders en wordt er een plan van aanpak gemaakt waar zowel de ouders als het kind zich in kunnen vinden. In het plan van aanpak staan haalbare en praktische doelen.
Niet alleen het kind maar ook de ouders zullen aan zichzelf moeten werken door op een andere manier om te gaan met het gedrag van het kind. Bijvoorbeeld: consequenter zijn, te belonen of te straffen, het kind anders aanspreken.
Begeleiding
Activerende begeleiding
Het kind wordt ander gedrag en of vaardigheden aangeleerd. Indien er sprake is van een beperking wordt het kind geleerd om hiermee om te gaan. Zodat het zijn sterke of zwakke punten weet. Bijvoorbeeld door sociale vaardigheidstraining, psycho educatie.
Ouderbegeleiding
Met de ouders worden de vorderingen van het kind doorgesproken en eventueel de doelen bijgesteld. De ouders leren naar hun eigen gedrag/ handelen te kijken en worden ondersteund bij het aanleren van nieuwe vaardigheden. Ouders kunnen ook behoefte hebben aan uitleg over een bepaalde beperking zoals bij Autisme of AD(H)D.
Gezinsbegeleiding
Met alle gezinsleden wordt er gekeken wat zij kunnen veranderen aan hun gedrag en/ of hoe ze rekening kunnen houden met de eventuele beperkingen van hun broer/ zus.
Begeleiding van anderen
Soms is het nodig dat ook anderen op de hoogte worden gebracht van de beperkingen van het kind zodat ook zij hier beter mee om kunnen gaan, denk daarbij aan opa/oma, oppasadres, kinderopvang, school, sport-/hobbyclubs.
Schoolbegeleiding
Indien gewenst kan er uitleg gegeven worden aan leerkrachten of anderen. Er kan ook begeleiding worden gegeven op o.a. school of clubs.